2017. február 4., szombat

Párhuzamok a német náci propaganda és a mai propaganda között


Hihetetlen, hogy ugyanazokat a marhaságokat szajkózzák a mai nácik (meg a „csak“ nacionalisták, a „csak“ szélsőjobbosok) mint 70-80 évvel ezelőtt a német nácik. A német népet is a „nemzetközi zsidóság“ meg a „nemzetközi bankárok“ akarták elnyomni, rabszolgaságba dönteni, a nácik is a demokráciát, a liberalizmust, a komunizmust, a kapitalizmust, a tudományt, a modern műveszetet utálták, üldözték (és még sok minden mást, de most egyszerűsítsünk, elég hosszú lenne felsorolni ki mindenkit és mi mindent gyűlöltek, üldöztek).

A német náci propaganda húzásaihoz tartozott az is, hogy az ellenségnek kikiáltottakat kigúnyolták, szándékosan lealacsonyították, dehumanizálták (állatok, sátánok, nem emberek, patkányok, férgek, görények, paraziták, élősködők, vérszívók, sejthalmazok stb. - habár, a "sejthalmazok" talán már a facebookos neonácik által használt újabbkori jelző -, s persze árulók is, akik mindig csak ártani akarnak a nemzetnek, kutakat mérgeznek, kizsákmányolják a népet, gyűlölik a rendes, jóravaló, dolgos embereket, a nemzeti érzelműeket, a hazafiakat, az egész nemzetet stb.).

A nácik további jól bevált módszere volt, hogy úgy rajzolták, úgy fotózták le az ellenségnek kikiáltottakat, hogy minél visszataszítóbbnak, minél ellenszenvesebbnek tűnjenek (piszkosnak, rongyosnak, csúnyának, gonosznak stb.), míg saját magukat pozitív, idealizált (leginkább csak giccses) formában tüntették fel (minél előnyösebb, sokszor hatásvadász fotók, szép környezet, szép ruhák, tradicionális értékek, család, bátorság, hősiesség, nemzeti tradíciók, jelképek, gyerekek, kutyák, természet, munka, pihenés, közösség, összetartozás stb.).

Két undorító példa a sok ezer közül:

Németország lakossága Hitler hatalomra jutása utáni első években nem akart háborút, s nem volt különösebben antiszemita sem, de hát arra találták ki a propagandát, hogy segítségével teljesen megváltoztassák az emberek gondolkozását (miközben ők azt hiszik, hogy ez csakis a saját véleményük, a saját éleslátásuk). Ocsmány, rafinált és kitartó propagandával elérték, hogy az emberek elhiggyék, jogos önvédelem Lengyelország megszállása. Az újságok naponta hozták a címoldalon a bombasztikus, patetikus című hamis híreket arról, milyen galád, gonosz, förtelmes támadások érik a németeket Lengyelországban, s hogy meg kell védeni a nemzet becsületét (stb.). Majd egy idő után, mikor már így megdolgozták a közvéleményt, bejelentették, hogy bár nem szívesen, de katonai erőket kell bevetni a lengyelek ellen (mert veszélyben a haza, a becsület stb.).

Még ocsmányabb, még visszataszítóbb volt az, ahogyan elérték, hogy a német lakosság ne vegye emberszámba a zsidókat, hogy ne ütközzön meg a deportálásokon. Lengyelország megszállása után a zsidókat bezárták a gettókba, majd mikor már eléggé meglátszott rajtuk az éhezés, a szenvedés, a betegség, a borzalmas higiéniai körülmények (mivel vizük sem volt), akkor fotókat csináltak róluk, igyekezve minél előnytelenebb színben feltüntetni őket, s ezeket a képeket közzétették a német lapokban, hogy lám, lám, nézzétek, ezeknek nincs is emberi formájuk, visszataszítóak, nem hasonlítanak ránk, a felsőbbrendűekre, ezeket igazán nem kell sajnálni. Ilyen és hasonló módszerekkel dolgozott a német propaganda a hírhedt Goebbels vezetésével.

Ezeket a propagandafogásokat az emberek nem is tudatosították, mert csak lassan, fokozatosan gyűrűztek be az életükbe, nem vették észre, hogy ezek egy jól megfontolt, előre kitervelt aljas tervet szolgáltak. Hasonlóképp a mai emberek zöme sem veszi észre ugyanezt a folyamatot, a náci propagandahúzások újramegjelenését (számtalan példát lehetne felhozni a facebookon - vagy akár a tévécsatornákon - terjesztett uszító, gyűlöletkeltő, szándékosan manipulált hírekre, képekre, fotókra, videókra).

Hogy milyen gyorsan megváltozik az ember, ha megfosztják a hatalmától, pozíciójától, szabadságától, ha most ő fél, ő van kiszolgáltatva az ellenségnek, ha nem az uniformisában feszít, csak rongyokban, ráadásul még fizikailag is megkínozzák, arra nagyon jó példa az a fotó (l. az utolsó, ötödik csatolt képet), amin egy szánalmas, mondhatni sajnálatraméltó, lecsúszott külsejű embert látni. Ki is gondolná, hogy ez nem más, mint a hírhedt Rudolf Höss, élet és halál ura, Auschwitz volt parancsnoka. http://konfliktuskutato.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=200:18-miert-hazudtak-az-ss-ek-es-a-nacik&catid=20 Pár nap kellett csak és a volt parancsnok látszatra semmiben sem különbözött azoktól, az emberi méltóságuktól megfosztott foglyoktól, akiket annyira megvetett és szemrebbenés nélkül a halálba küldött (azért látszatra, mert azok ártatlanok voltak, míg Höss egy embertelen, gyilkos szörnyeteg).

Nézegetve a fb-ot, hallgatva a magyar tévé M1-es adását, figyelve a történéseket, a manipulációkat, meg kell állapítani, hogy a propagandaminiszter Goebbels hagyatéka nagyon is él. Hiszen ha a propaganda nagymesterének tartott Goebbels s a vezetése alá tartozó propagandaosztály rafinált, agyafúrt (és persze gyalázatos) módszerei annyira hatásosnak bizonyultak a náci Németországban, akkor miért ne lennének azok ma is?!

Szóval, jó lenne jobban odafigyelni, milyen hatások érnek bennünket, ki, mivel és főleg miért próbálja gondolkodásunkat, érzelmeinket befolyásolni, manipulálni (erre számtalan példát lehetne felhozni a menekültválság apropóján). Elég felidézni, milyen módszereket, milyen kifejezéseket használtak a nácik, és összevetni azzal, ami ma történik, amit látunk, amit olvasunk. Nagyon sok a hasonlóság.

Mai példánk ezekre a kísérteties és egyáltalán nem véletlen hasonlóságokra a magukat előszeretettel lovagoknak ábrázoló nácik, nacionalisták és nemzettársaik. Mind a három csatolt képen lovagok láthatók, akik megmentik Európát vagy az ép veszélyben forgó nemzetet és visszaszerzik régi nagyságát (most ne emlegessük fel, hogy senki nem fenyegeti ám azt a nemzetet, s azt sem, hogy pont a nácik támadták meg Európát). Az első a három közül egy plakát a Tiso-féle fasiszta szlovák állam idejéből (a plakát alsó és felső része külön-külön képeken, hogy jobban ki lehessen venni a részleteket), ezen a német, magyar, szlovák és még ki tudja milyen lovagok hada eltiporja az ellenséget, a másik képen nyargaló lovag a "mi" Kotlebánk, a harmadikon egy magyar lovag látható véres karddal valamilyen fura, apokaliptikus tájban. Jellemző, mennyire giccsesek, patetikusak (és gyerekesek) ezek a képek (s persze a propaganda plakáton az ellenség - oroszok, amerikaiak, angolok - nem csak nagyon rusnya, de kicsi is a hatalmas lovagokhoz képest, szét is verték őket a hős lovagok mint a pinty; ezek a fogások, trükkök nem lényegtelenek, egész tárháza van annak, hogyan lehet manipulálni az embereket).

Kísérteties a „lovagok“ közti hasonlóság. Megdöbbentő, hogy a mai modern világban újra megjelent a nácik lovagrendekkel kapcsolatos hóbortja, a náci buggyant mitológia egyik eleme (vagy csak majmolják a németeket anélkül, hogy ismernék az összefüggéseket?). Mivel ez csak egy fb-bejegyzés, annak elemzését, miért lovagok képébe szerették/szeretik magukat a nácik stilizálni, most inkább mellőzzük (sok forrást találni erről, pl. Himmler lovagrendek iránti megszálottságáról, arról, hogy az egész SS-t is mint egy új lovagrendet építette fel, rengeteg szertartással, jelvényekkel, pátosszal). Érdemes utánaolvasni és főleg jobban odafigyelni. Nem babra megy a játék. A nácik már a spájzban vannak. És fortyognak, hogy ki akarják őket onnan küldeni. Mert micsoda dolog az kérem szépen, miért nem hagyjuk, hogy szétverjenek mindent, ami a nyugodt, civilizált, kulturált, szabad emberhez méltó életet biztosítja? Miért nem hagyjuk őket gyalázkodni, ordibálni, leszámolni az "ellenséggel"?

Talán mert azok az ellenségek csak az ő beteges képzeletükben (fejükben) léteznek.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése