2017. január 21., szombat

A hamis Jókai-idézet

"Addig nem fog győzni a szabadság ügye, amíg a magyar nemzet saját áruló korcsivadékának hulláiból olyan hegyet nem rak, mint a Mátra, s a döghalom tetején az utolsó áruló apát a saját fia le nem nyakazza!”

Ezt az állítólagos Jókai-idézetet többször megosztották már (s csak azárt vált ismerté bizonyos körökben, mert ezzel a bevezető prózával kezdődik a Kárpátia együttes A haza minden előtt című száma), sokszor megjelenik kommentekben is. (Azok, akik elhiszik, hogy Jókai Mór ilyet valaha is gondolhatott, mondhatott, azok igazán semmit nem tudnak róla és sok minden másról sem.)

A mellékeIt példák egyike Fehér István odaláról származik, a másik a már korábban említett Magyar Tudósok oldalról (persze ezeknek a "tudósoknak" aztán igazán semmi köze sincs a tudományhoz, csak ez így olyan jól hangzik és bizonyos emberek még talán be is dőlnek ennek a "tudományos" álcának, sajnos, mifelénk, Felvidéken is rengetegen informálódnak - jobban mondva deformálódnak - az ilyen és hasonló "tudományos", szélsőjobbos, lumpen oldalakról).

De hogyan jutott szegény Jókai Mór arra a sorsra, hogy ilyen gyalázatos kijelentést tulajdonítsanak neki? Egyszerű. Ezt a mondatot Jókai írta, de nem az ő véleményét, nézetét tükrözi, hanem a A lőcsei fehér asszony című regényének egyik negatív, fanatikus szereplőjéét! Ott hangzik el az annyit idézett mondat, amely teljes összhangban van ennek a kétes erkölcsű személynek a karakterével. Tehát nem az író véleménye, hanem egy fiktív személyé! A kettő pedig nagyon nem ugyanaz. De ez igazán
apróság azok számára, akik csak azt keresik, mivel tudnák igazolni, alátámasztani a saját borzasztó gondolataikat. Bővebben erről itt: http://neroblanco.blog.hu/2013/08/02/jokait_idezni_csak_pontosan_szepen
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése